Szelektív hulladékgyűjtés

 

A szelektív - elkülönített hulladékgyűjtés az a folyamat, mely során a háztartásokban keletkező, feleslegessé vált, de hasznosítható anyagokat külön gyűjtjük, és megfelelő módon és állapotban adjuk tovább hasznosításra, feldolgozásra.

Az elkülönített (szelektív) hulladékgyűjtés fajtái:

Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási területén az elkülönített gyűjtés 3 módja áll a lakosság rendelkezésére, melyek a következők:

 • Szelektív gyűjtőszigetek
 • Hulladékudvarok
 • Házhoz menő gyűjtés

Fontos tudnivalók:

Az elkülönítetten (szelektíven) gyűjtött hulladék szállítása minden esetben külön frakciónként, külön gyűjtőjárattal történik.
Az elkülönítetten gyűjtött (szelektív) hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést követően azokat újrahasznosítják! 
A szigetek 2,5 m3-es edényeiben a matricázásnak, illetve az edényzet színének megfelelően 3 különböző hulladékfrakciót gyűjthet a lakosság, melyek a következők: műanyag és fém együtt, vegyes papír és üveg.
A gyűjtés, szétválogatás során gondot jelenthet, hogy mit és milyen módon kezeljünk, ehhez szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni.
A gyűjtőszigetes edények ürítése az eddig már megszokott módon, rendszeres járattal, havonta meghatározott időpontokban történik.

A gyűjtés szabályai

A hulladékokat mindig tisztán, összelapítva kell a zsákba helyezni.  
A flakonokban, dobozokban maradt vegyszerek nehézkessé teszik a hasznosítást, ezért kérjük, hogy azokat mindig öblítsék ki, mielőtt kidobják. 
Fontos, hogy ha a palackokat, flakonokat, dobozokat laposra tapossuk, úgy több fér el belőlük a gyűjtőedényben, ezért könnyebben tárolható. 

Kommunális hulladékot, illetve méreteinél fogva a konténerbe el nem helyezhető újrahasznosítható anyagot ne hagyjon a gyűjtőszigeten, illetve a zsákokba ne tegyen, ez ugyanis nem szelektív hulladékgyűjtésnek, hanem közterület szennyezésnek számít.

Mi kerülhet a gyűjtőedényekbe:

 
Műanyaghulladék (Sárga címkés)

 1. PET ásványvizes és üdítős palackok kupakkal, címszalaggal, tisztán, laposra taposva 
 2. mindenféle műanyag alapú flakon, kiöblített élelmiszeres flakonok,

Italos kartondoboz 

 • tejes és gyümölcsleves többrétegű kartondobozok (Tetra Pak) tisztán, lapítva 

Üveghulladék (Zöld címkés)

 • mindenféle tiszta, kiöblített, ép, vagy törött, fehér és színes palack,
 • befőttes üveg (zárófedél nélkül), ablaküveg

Papír (Kék címkés)

 • kartondobozok (lapítva) 
 • színes vagy fekete-fehér újság, folyóirat 
 • katalógus, prospektus, 
 • füzet, könyv, írógéppapír, papírzacskó

             

Szelektív gyűjtéssel kapcsolatos kérdéseikkel, észrevételeikkel forduljanak ügyfélszolgálatunkhoz az alábbi elérhetőségeken:

Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
3300 Eger, Homok út 26.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel:    36/ 513-200/209,216